tulosta sivu
Mari Aulanko

Kouluttaja, konsultti, Bene Oy:n toimitusjohtaja.

Jos valmennustyöni ydin pitäisi kuvata vain yhdellä sanalla, se sana on: tarinat. Olen käyttänyt niitä aina; löydän niitä, niitä lahjoitetaan minulle ja keksin tarvittaessa itse. Myös seitsemän kirjoittamaani kirjaa ovat täynnä tarinoita. Yksi pieni tarina voi opettaa enemmän kuin tuhat steriiliä powerpoint -kuvaa tai päivänpituinen tylsä luento. Tarinat ja muutamat mietelauseet ovat vaikuttaneet myös minuun itseeni, syvälle – ilman niitä olisin erilainen ihminen ja työni tekijä. Kuten esimerkiksi Pindaroksen mietelmä Antiikin ajalta:

Tule siksi mikä olet.


Uskon ihmisen oppimiseen, kehittymiseen ja muutoksen mahdollisuuteen. Eikä ihme, sillä etuoikeuteni on olla mukana näkemässä se IHME lähes päivittäin kun omaehtoinen muutos alkaa tapahtua.

Olen kuusilapsisen yrittäjäperheen vanhin tytär Pohjois-Karjalasta, yrittäjä jo toisessa polvessa. Koulutukseltani olen kasvatustieteilijä ja sosiaalipsykologi ja saatan jonain päivänä tehdä väitöskirjan – se nimittäin oli suunnitteilla valmistumisvaiheessa, mutta vielä en ole muilta touhuiltani ehtinyt yliopistolle.

Jotkut ihmiset tietävät jo hyvin varhain, mikä heistä tulee isona. Minä en olisi ikinä osannut ennustaa tulevaa ammattiani. Minusta olisi voinut tulla kotitalousopettaja – kävin talouskoulunkin heti ylioppilaaksitulon jälkeen, mikä myöhemmin elämässä nelilapsisen perheen emona oli mitä hyödyllisin valinta. Toinen todennäköinen ammatti oli laulaja – itse asiassa useamman vuoden klassisen laulun koulutus ei ole lainkaan hassumpi koulutus puhujana leipänsä hankkivalle ihmiselle. – Jokaisen pitäisi muuten laulaa, sillä se antaa melodiaa ja sävyä puheääneen. Laulamattomuus kuuluu puheäänessä – veikkaan että Kimi Räikkönen ei laula… Kannattaa muuten muistaa, että Nuotin vieressä on enemmän tilaakin.


Saatoin hyvin kuvitella yliopisto-opintojeni loppupuolella itseni yliopiston opettajaksi, koska tutkimustyö kiinnosti, sen sijaan opetustyö kauhistutti, koska olin kova jännittäjä. Minut tempaistiin – kohtaloko - kuitenkin yllätyksellisesti teollisuuden ja liike-elämän puolelle samalla hetkellä kun sain kutsun juuri ennen valmistumistani Insinöörijärjestöjen koulutuskeskukseen pedagogiseksi asiantuntijaksi ja luennoitsijavalmennuksen vetäjäksi. Onneksi ymmärsin sanoa “Tahdon”. Sillä tielläni olen edelleenkin… ja hyvin tyytyväisenä. Kuusi vuotta myöhemmin perustin oman yrityksen, tämän niin rakkaaksi tulleen Benen vuonna 1981. Työskentelen nykyisin enimmäkseen esimies- ja johdonvalmennuksen parissa, mutta monet suuret muutosprojektit ovat tarkoittaneet koko henkilökuntaa ja usean vuoden mittaisia työrupeamia. Vaativinta työssäni on työntekijöiden valmennus.

Pitkät asiakassuhteet ovat olleet itselleni aina tärkeitä; silloin tuntee olevansa tekemässä jotain todellista yhdessä asiakasyrityksen ihmisten kanssa. Yhdessä on riemuittu ja – joskus yhdessä itkettykin. Olen hyvin kiitollinen asiakkaillemme, jotka ovat luottaneet meille toimeksiantoja, joissa on voinut oppia koko ajan uutta.

Olen halunnut pitää yrityksen pienenä tai ehkä oikeammin, Bene on pysynyt pienenä, koska olen aina pitänyt enemmän asiakastyöstä kuin johtamisesta, olen enemmän tekijä ja asiantuntija kuin johtaja. Pieni ei ole pelkästään kaunista, vaan siihen kätkeytyy myös voimaa ketteryyden ja laadun muodossa. Sitäpaitsi Bene on todellisuudessa suurempi kuin vakinainen henkilöstönsä hyvän asiantuntijaverkostonsa ja yhteistyökumppaneidensa johdosta. Jos emme itse ehdi taikka osaa, teemme yhteistyötä muutamien suurenmoisten kollegoiden kanssa.

Yksityiselämässänikin on monta syytä Iloon; olen ollut naimisissa Elämäni Miehen arkkitehti Jussi Aulangon kanssa vuodesta 1967 lähtien. Meillä on neljä nyt jo aikuista lasta ja näkisittepä mieheni Isoisänä hoivaamassa kuutta prinsessaa ja kahta prinssiä. Jussi on muuten Benen hallituksen puheenjohtaja eikä onneksi kovin virkaintoinen, mistä toimitusjohtaja on hyvin iloinen. Beneä johdetaan niin kuin varmaan useimpia pieniä perheyrityksiä keittiön pöydän ja teekupin äärestä; siellä ne tärkeimmät yhtiön strategiaan ja arkeen liittyvät keskustelut käydään hallituksen kesken.


sivun alkuun edelliselle sivulle etusivulle yhteystiedot Essi Aulanko

tulosta sivu